Leta i den här bloggen

torsdag 28 maj 2009

Sirapslimpa


Prövade i helgen att baka en för mig ny sorts limpa, tonåringarna gav tummen upp.



Sirapslimpa 2 st

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
7-8 dl rågsikt

Görs så här
Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
Jäs i bunken i ca 45-60 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk till dubbel storlek ca 45 min.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Täck bröden efter halva tiden med aluminiumfolie så att dom inte blir för mörka...



Så himla goda..

Om jag inte minns helt galet så tror jag att jag hittade receptet hos Hallon och blåbär

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så gott med hembakat! Imorgon ska jag inviga mina två nya brödformar med två rediga rågsiktslimpor! Brödet är slut i stugan... :-) Må så gott och tack för dina alltid så trevliga tramp inne hos mig!

Jasmine / Unga Morsan sa...

Sirapslimpa har jag funderat på att göra ett tag nu, det är en favorit här hemma men jag gör det väldigt sällan tyvärr..

Helena sa...

Tror du man göra med vanligt vetemjöl?
Såg väldigt gott ut och hade allt hemma utom just vetemjöl special :)
Vilken mysig blogg du har :)