I går så va det dags för årets saffransbak och jag va sugen på att pröva lite olika varianter..Huvudsaken jag bakar lussekatter då är mina tonåringar glada. Dom blev nämligen lite oroliga när dom fick veta att jag skulle göra lite olika sorter..Ja men du gör väl mest lussekatter sa dom..
Vet ni vad sonen sa när jag bakat klart?
Jo då undrade han vart dom med smeten i var?
Så här blev det i alla fall.
Deg till lussebaket.
Jag bakade på 2 pkt jäst (alltså dubblade receptet)..
Lussebullar/ lussekatter
ca 40-50 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella lätt
2 påsar saffran (1 g)
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll degspadet över jästen. Rör om till jästen löst sig.
Tillsätt
kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen
tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter.
Tillsätt ev mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Ställ ugnen på 250 grader
Till vänster så är det längder, sen lussekatter och sist men inte minst lusserundlar eller vad man nu ska kalla dom |
Sen så delade jag degen i 4 bitar
Och gjorde vanliga lussebullar av den ena.
Den andra gjorde jag så här med
Lussebak nr 2
Rulla runda små bullar och lägg på plåten.
Gör en liten grop i mitten och fyll med 4 små vita chokladknappar (säljs av bland annat odense)
Blandas sen en fyllning med smör och riven mandelmassa som du rullar till en liten boll och tryck ned den i gropen. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt.. Pensla med ägg.
Grädda i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen (tills dom fått färg)Sen när dom ska serveras så kan man ju om man vill pensla med smör och doppa i socker..mummigt
Lussebak nr 3
fyllning
100 g vit choklad
smör
socker
riven mandelmassa
Baka ut degen till 2 längder.
Kavla ut och lägg på fyllningen .
Rulla ihop och lägg längden på plåten. Skär snitt med jämna mellan rum på längden men ej igenom bara uppe på . Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Låt jäsa på plåten en stund. Grädda i ugnen till dom fått färg, ca 8 minuter (glömde bort att kolla tiden så passa längderna)
Lussebak nr 4
Saffransbutterkaka med apelsinkräm
Apelsinkräm
0,5 dl apelsinjuice
0,5 dl grädde
1 äggula
2 msk vetemjöl
2 msk strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0.5 st fin rivet apelsinskal
Fyllning
smör, socker, kardemumma
Börja med att göra apelsinkrämen
Sjud alla ingredienser utom apelsinskal och vaniljsocker i en
kastrull. Sjud tills krämen börjar tjockna, ca 5 min. Vispa i
vaniljsocker och apelsinskal, låt svalna.
Kavla ut degen till en 30x40 cm stor platta (ungefär) och bred ut apelsinkrämen. Dutta över smör, socker och kardemumma.. Rulla ihop och skär i ca 2 cm tjocka bitar och placera ut i en rund form med avtagbar kant. Lägg ett bakplåtspapper i botten. Placera ut ca 10 st bitar i formen med snittet nedåt. Låt jäsa i ca 30 minuter och pensla sen med ägg .
Grädda i ugnen i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen.
Sen när kakan svalnat så rör du ihop en glasyr på 1,5 dl florsocker och drygt 1 msk vatten och ringlar över kakan..
4 kommentarer:
Åååh vad mycket gott!!
Vilka fina bakverk du gjort. Jag är inte så glad i saffran i bak eller mat. Glöggprovning med dess tillbehör gillar jag bättre ;-)
saffrans butterkakan ser awesome!! jag gör faktiskt oftast saffrans bröd i långpannan med en blandning philadelpiaost och riven apelsin florsocker ....
Ha en skön helg!
Oj, vad du har varit flitig på bakningsfronten! Inte illa!
Ha en fortsatt skön helg
Skicka en kommentar