Leta i den här bloggen

torsdag 23 december 2010

Här kommer lite tips på recept till ditt julbord

Rödbetsallad är ju bara så god testa gärna att göra nån av dom här varianterna, goda är dom bägge två beroende på om man tycker om pepparrot eller inte



Rödbetssallad


1brk rödbetor ca 580 g
2 syrliga gröna äpplen
0,5 dl fint hackad saltgurka
1 dl majonnäs
1,5 dl lättvispad grädde
1-2 msk pepparrot
salt, peppar

Gör så här
Låt rödbetorna rinna av, skär i tunna stavar eller hacka dom i bitar (tärningar)
Skala äpplena och riv på den grova sidan på rivjärnet.
Lägg alla ingredienser i en skål och rör om..
Gör gärna i ordning salladen dagen innan den ska ätas..

Rödbetssallad 2


3 dl skalat och rivet äpple
3 dl hackade rödbetor ej färska
½ dl majonnäs
½ dl creme fraiche

Gör så här
Blanda allt i en skål och rör om.
salt och peppar.

 Jansson kan jag bara inte vara utan den är också ett måste..



Janssons frestelser 
4 port

1 gul lök
1 msk smör
2 dl grädde
1 dl mjölk
8-10 medelstora potatisar
1 brk ansjovis (100 gr)
1 msk ströbröd

Gör så härSätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Om en stor form används, ska den gräddas ca 45-50 min. 

Svärmors räkbakelser är supergoda och så enkla



Räkbakelser ala svärmor

1 pers
1 franska
Räksallad
räkor
dill
sallad

Gör så här
Tryck ut en rundel i franskan, använd ett dricksglas att trycka med.
Hacka sallad och skölj, lägg ett tunt lager med sallad på franskan.
Bred räksalladen ovanpå och strö på räkor.
Garnera med en dillkvist.
Växelhäxans julägg
4 kokta ägg
ca 2 msk creme fraiche
1 msk Kalles kaviar
lite röd rom till topping

Gör så här
Skala och dela äggen i halvor. Blanda creme fraiche och Kalles. Klicka ut på ägghalvorna.Toppa med rommen, klart.

För om åren så gjorde jag aldrig gravlaxsås själv men 1 år så va det slut på affären och jag hade som inget val..
Sen dess så ha jag alltid hållit mig till detta recept, är bara så gott..och framför allt lagomt mycket.

Gravlaxsås


Lättgjord gravlaxsås
1 sats

3 msk senap
1 msk strösocker
1 krm salt
½ krm vitpeppar
1 dl majonnäs
1 dl dill, hackad, färsk eller fryst
1-2 tsk vinäger

Gör så här
Mät upp allt utom vinäger i en skål.
Blanda ihop till en sås. Smaka av och tillsätt eventuellt lite vinäger och mera socker.
Om såsen är för tjock kan den spädas med några matskedar kallt vatten. 

Älskar västerbottensost och sill och när det går att kombinera så är det ju himla fiffigt.

Västerbottenssill

420 g inläggningssill
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoughurt
1,5 dl västerbottensost
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 nypa cayennepeppar
1 nypa svartpeppar, malen
1 nypa salt.

Gör så här
Skölj sillen och skär i centimeter stora bitar. Riv osten och pressa en vitlöksklyfta. Blanda med övriga ingredienser till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
Varva i sillbitarna..

Så här kan man också göra

1 brk inlagd sill
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche

Och sen tar du samma ingredienser som ovan, vitlöken brukar vi dock skippa eftersom det finns dom som inte tål.
Häll ut spadet från sillen och skölj sillen. Blanda som ovan sen.
  

Eller så kan ni titta in hos tina och pröva detta recept, jag tror att det blir att göra det för min del i alla fall..
Västerbottensostgravad strömming låter väl gott, titta här

En sill sort till måste vi ju ta..



Sill i romsås

1stor burk(580 g) inlagd sill (eller en burk abbas inläggningssill)
1 brk lätt creme fraiche
1 hackad röd lök
1 brk röd rom
ca 1 msk dill

Gör så här
Om du använder färdig inlagd sill så häll upp den i ett durkslag och skölj under kallt vatten. Plocka upp sillbitarna och lägg i en skål.
Använder du abbas inläggningssill så skölj av filéerna ordentligt och dela i lämpliga bitar.
Rör ihop creme fraiche, rödlök, röd rom och dill. Blanda sist i sillen. 
Ja det va några tips till julbordet i alla fall..

Inga kommentarer: