Leta i den här bloggen

onsdag 1 december 2010

Baka med saffran

I går så va det dags för årets saffransbak och jag va sugen på att pröva lite olika varianter..Huvudsaken jag bakar lussekatter då är mina tonåringar glada. Dom blev nämligen lite oroliga när dom fick veta att jag skulle göra lite olika sorter..Ja men du gör väl mest lussekatter sa dom..
Vet ni vad sonen sa när jag bakat klart?
Jo då undrade han vart dom med smeten i var?

Så här blev det i alla fall.

Deg till lussebaket.
Jag bakade på 2 pkt jäst (alltså dubblade receptet)..


Lussebullar/ lussekatter 
ca 40-50 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella lätt
2 påsar saffran (1 g)
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll degspadet över jästen. Rör om till jästen löst sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Ställ ugnen på 250 grader
Till vänster så är det längder, sen lussekatter och sist men inte minst lusserundlar eller vad man nu ska kalla dom
Sen så delade jag degen i 4 bitar
Och gjorde vanliga lussebullar av den ena.
Den andra gjorde jag så här med

Lussebak nr 2 

Rulla runda små bullar och lägg på plåten.
Gör en liten grop i mitten och fyll med 4 små vita chokladknappar (säljs av bland annat odense)
Blandas sen en fyllning med smör och riven mandelmassa som du rullar till en liten boll och tryck ned den i gropen. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt.. Pensla med ägg. 
Grädda i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen (tills dom fått färg)Sen när dom ska serveras så kan man ju om man vill pensla med smör och doppa i socker..mummigt

Lussebak nr 3
fyllning 
100 g vit choklad
smör
socker
riven mandelmassa

Baka ut degen till 2 längder.
Kavla ut och lägg på fyllningen .
Rulla ihop och lägg längden på plåten. Skär snitt med jämna mellan rum på längden men ej igenom bara uppe på . Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Låt jäsa på plåten en stund. Grädda i ugnen till dom fått färg, ca 8 minuter (glömde bort att kolla tiden så passa längderna)

Lussebak nr 4


Saffransbutterkaka med apelsinkräm 

Apelsinkräm
0,5 dl apelsinjuice
0,5 dl grädde
1 äggula 
2 msk vetemjöl
2 msk strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0.5 st fin rivet apelsinskal

Fyllning
smör, socker, kardemumma

Börja med att göra apelsinkrämen
Sjud alla ingredienser utom apelsinskal och vaniljsocker i en kastrull. Sjud tills krämen börjar tjockna, ca 5 min.  Vispa i vaniljsocker och apelsinskal, låt svalna.

Kavla ut degen till en 30x40 cm stor platta (ungefär) och bred ut apelsinkrämen. Dutta över smör, socker och kardemumma.. Rulla ihop och skär i ca 2 cm tjocka bitar och placera ut i en rund form med avtagbar kant. Lägg ett bakplåtspapper i botten. Placera ut ca 10 st bitar i formen med snittet nedåt. Låt jäsa i ca 30 minuter och pensla sen med ägg . 
Grädda i ugnen i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. 
Sen när kakan svalnat så rör du ihop en glasyr på 1,5 dl florsocker och drygt 1 msk vatten och ringlar över kakan..





4 kommentarer:

Hanna sa...

Åååh vad mycket gott!!

Remsan sa...

Vilka fina bakverk du gjort. Jag är inte så glad i saffran i bak eller mat. Glöggprovning med dess tillbehör gillar jag bättre ;-)

Tinas skåpmat sa...

saffrans butterkakan ser awesome!! jag gör faktiskt oftast saffrans bröd i långpannan med en blandning philadelpiaost och riven apelsin florsocker ....
Ha en skön helg!

Mårtenssons kök sa...

Oj, vad du har varit flitig på bakningsfronten! Inte illa!

Ha en fortsatt skön helg