Leta i den här bloggen

söndag 18 december 2011

Bättre sent än aldrig!

Hej på er!
Här är det full rulle och raka rör, ha så mycket obloggat om så jag få nästan skämmas. Varför har inte dygnet fler timmar??
Aja i alla fulla fall så ska jag börja med att berätta att förra helgen så vräkte det ned snö här gubben uppskattade det till ja 40 cm ungefär.

På fredagen efter jobbet så va det bara att skyndsamt hoppa in i duschen och sen fick sonen skjutsa oss in till vännäs där vi skulle äta julbord med gubbens jobb. Sonen fick verkligen testas den svängen för det va snöstorm och jääääätte dålig sikt. Han fick slå av rejält på farten och vi kröp fram dom ca 3 milen till vännäs.

Julbordet då?

Ja det är alltid en upplevelse att få äta julbord på  hotellet. Allt är hemmagjort och sen så köper dom bara in lokala varor. Jag hade en plan när jag skulle börja plocka men kan meddela att den sprack ganska snabbt, hjortronsill, älgtatár, citrongravad lax?, vodka och citronsill tror jag en sillsort var om jag inte minns fel, wiskey sill, conjacsgravad lax, rökt lax, ja med mera med mera. Kolla här på bilderna



















 För att inte tala om efterrättsbordet, oh jisses säger jag bara. Dom hade fyllt 6 små glas med olika smarriga efterrätter, ris ala malta, pannacotta, hallonmousse, nån vit chokladmousse med mjölkchokladklump i (supergott men jag kom ju icket ihåg vad det heter) tiramisu sen va det någon aprikosfruktblandning av nått slag också i ett av glasen. Sen fanns det fruktsallad, godis till förbannelse, inkokta päron och säker nått jag missat också för mina ögon såg bara dessa små glas. 5 rymtes på min lilla tallrik så gubben fick bära det sista för man måste ju smaka på alla, så man inte missar nått!!


Det snöade ju som lite grann här förra helgen så på lördag morgon då jag klev upp så såg det ut så här!

Så medans gubben sov så skottade jag i ca 1,5 timme, vem behöver gå på gym när man ha ett hemma på gården!!

Sen så va det dags att börja baka lite och åka in till stora staden för ett lite mindre julbord, glöggdrickning, överlämning av kakor och bullar och lite julgodis tillverkning hos en kompis.

Bakade dessa hemma innan vi for.

Philadelfiaostbullar med saffran i.
Receptet är detta

Philadelfiabullar med saffran

5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
½ dl socker
150 g margarin
12 dl vetemjöl
2 kuvert saffran

Smält margarin. tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt dom torrvarorna och rör ut till en lös deg. Tryck ut degen i en långpanna (den som är för ugnen).

Fyllning:

100 g philadelfiaost
3 dl socker
100 g margarin
2 tsk vaniljsocker

Blanda ihop ingredienserna ovan och bred ut smeten över degen. Jäs i 30 minuter och pensla sen med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 250 grader i 10-15 minuter.

Sen så gjorde jag även fyllda knäckflarn, kola havreformar, biskvier. Recepten hittar ni här under klicka på länken under bilderna.
Biskvier
Dubbla knäckflarn
 Kola havrekakorna kommer sen i ett eget inlägg. På godisfronten så blev det mariannetryffel och rocky road fudge. 

Mariannetryffel
Rocky road fudge
Till middag blev det ett lite mindre julbord, skinka, sill, lax, sås till laxen, räkröra, tunnbröd, ägg, grillade revbens spjäll och rödbetsallad fick hade vi inhandlat. Ja och lika mätt blev vi denna gång. Tack för en trevlig kväll!


Dottern hon undrade om vi inte skulle baka pepparkakor nån dag och varför vi inte gjort lussebullar? Så i torsdags så blev det lussebullar och pepparkakor här i huset. Nu är det bara granen som återstår att hämtas och det brukar vara lika intressant varje år, bakläxa eller inte!!

Ha en fortsatt trevlig söndag önskar vi er!

9 kommentarer:

Katarina sa...

Gott med julmat och efterrätterna låter så goda! Mycket gott har du bakat också! Fin fjärde advent!

Frostrosor sa...

Men kvinna! Vad du hinner med! Ser ljuvligt ut alltihopa!
Får man fråga hur långt norrut du bor när ni har såna mängder med snö?

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Åh vad härligt mycket snö ni har! Här i Småland är det lite så och så, mest slask än så länge. God jul! Och ha en fin vecka:)

Erika Skogly sa...

Ja det är lika fullt upp här. Jag ser fram emot jullovet, kan jag säga. Hoppas kommande vecka blir lite lugnare för er.

Erika Skogly sa...

Ja det är lika fullt upp här. Jag ser fram emot jullovet, kan jag säga. Hoppas kommande vecka blir lite lugnare för er.

Anonym sa...

Jag förstod inte heller hur du hinner med, men efter att ha sett dig i aktion med bunkar, pannor osv, så fattar jag bättre. Du trollar ju kvinna... rör ihop nåt och vips står det nåt fantastiskt på bordet!

Vi fikar och "nallar" av allt godis och det räcker hur långt som helst.

Tack än en gång!
/K

malinns sa...

Växel, växel du ÄR en superkvinna av högsta rang! Först frossar du friskt på julmaten som du förbränner med snöskottning - tummen upp för dej.

Själv kan jag meddela att jag med skottar maj svettig då maken håller till i Arjeplog så är det bara att kavla upp ärmarna, spotta i nävarna och sätta igång. fast visst är det skönt då det är gjort för det känns i kroppen att man skottat.

Kommer du att få hem mor och far till jul eller åker ni till dem?

veronnes sa...

Tomtemor hon gnor hon..rocky road är också en årlig favorit hos oss (fast det är bara jag som äter upp den) jag har faktiskt också bakat som en tok, till ingen nytta i vanlig ordning..grabbarna gillar inte sött..kul med ett pic på dig för en gång skull!

Bakbok?

Anna sa...

Ojoojoj!!! VA mkt gott! Jag blir nästan galen... Julbordet ser grymt ut! Jag förstår inte att man alltid måste äta så mkt?!?! När vi åt julbord förra helgen så åt jag så det kändes som jag skulle spricka. Verkligen! Så mycket snö ni har då, här i Skåne är det så grönt som det kan bli o typ +5°... Ägglikörtryffeln då, ser ju hur god ut som helst. Jag älskar ägglikör o grät nästan när de tog bort den ur aladdin asken... Nästan. Kram på dig o god jul!