Leta i den här bloggen
onsdag 30 december 2009
Middag för nyår
Huvudrätten kommer att bli detta, bilder kommer sen.
Helstekt fläskfile i Whiskeysås
4 port
600 gr fläskfile
smör till stekning
salt och peppar
Whiskeysås
2 scharlottenlökar
smör
4 msk whiskey
2 msk koncentrerad kalvfond(bong)
2 dl vatten
2 dl grädde
maizena att reda av med
Gör så här
Putsa fläskfilen fri från hinnor och senor.
Bryn köttet runtom i smör, salta och peppra rejält. Placera köttet i en ugnfast form, och stick in en kötttermometer mitt i fileén.
Sätt ugnen på 100 grader och ställ in köttet i ugnen i ca 25-30 minuter tills köttet visar en inner temp på 70 grader.
Såsen
Skala och finhacka scharlottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av whiskyn. Tillsätt fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme till det är dags att servera. Vid servering häll i resten av whiskyn och skaka av såsen. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så blir den blank och slät är den för tunn så red av med 1 tsk maisenamjöl
utrört med lite vatten.
Betyget från familjen:
Denna gång blev det MVG, så gott det blev och såsen sen, jisses så god den blev.
Ett hallelulja moment..
Etiketter:
Fläskfile,
Huvudrätt,
Kött,
Nyårsmat,
Sås och Marinad
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar