Leta i den här bloggen

tisdag 1 december 2009

Lussebullar

1:a advent kom och gick hos oss utan hembakade lussebullar, det gick ju visserligen det också.
Fick dock fara ned på konsum och köpa färdiga lussebullar och det må jag säga är inget att hurra för, men men vill barna ha lussebullar så ska dom få det.
Nu finns det dock hemma i frysen också, för idag tog jag mig äntligen i kragen och slängde ihop en sats bullar.. dottern hjälpte också till....



Lussebullar ca 40-50 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella lätt
2 påsar saffran (1 g)
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll degspadet över jästen. Rör om till jästen löst sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.



Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 lussekatter eller gör som jag gjorde och dela degen i 3 och gör
1 plåt med lussekatter



1 plåt med lussebullar fyllda med smör, mandelmassa,socker och russin,



och 1 plåt med lussebullar fyllda med smör, socker, riven vit choklad och russin.



Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter i 225 grader

4 kommentarer:

Frostrosor sa...

Ja, klart att de hembakta är godast!

Mia-En bondhustrus godispåse sa...

Jag köpte med färdiga, usch de var inget vidare..

De bullarna med vit choklad lät goda men det får nog bli vanliga lussebullar här i år..

Ha en bra dag!

Det ska va' gott och leva sa...

är det fel att fortfarande tycka att degen ser godast ut? är ett litet deg monster jag. speciellt vad det gäller kanelbullar, blir inte många gräddade! :)

Sandra drömkaka sa...

Mums vilka goda bullar! Snacka om sugen jag blir, får allt ta & julbaka igen :) !