Leta i den här bloggen

lördag 14 mars 2009

Torsdag och ärtsoppa

Idag såg inte barnen så muntra ut när dom satte sig vid matbordet..
Varför?
Jo anledning är ju naturligtvis den läckra soppan som serverades idag.. Ärtsoppa med fläsk.
Det är ju sååå gott, det tycker åtminstonde hälften av familjen.
Att jag hade glömt att göra plättar va ju också en bidragande orsak till att jag hade två russin vid matbordet..

Hur gör man då denna fantastiska anrättning.
Jo, som det står på paketet.

6 port

500 g torkade gula ärter
vatten
1 gul lök
250 g magert rimmat fläskkött i bit
2 köttbuljongtärningar
2 tsk timjan eller mejram
1 lagerblad
ev salt


Gör så här

Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim. Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta. Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad. Häll på 2 liter vatten. Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka ca 1tim. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Späd soppan med mer vatten eller buljong om den är för tjock. Smaka av med mer timjan eller mejram och ev salt. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan. Servera med senap.


Hann ju inte ta nån egen bild så jag har lånat en från arla.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har haft funderingar på att göra ärtsoppa här hemma ett tag, men sambon är en stor motståndare så det har inte blivit av. Dessutom tror jag att det är en fix ide att han inte gillar det, tror inte ens han har smakat =/ så jag ska nog smyga in det på matsedeln nån dag.

Anonym sa...

Åh, ärtsoppa är sååå gått men jag brukar få av momma. KAnske skulle man planera lite extra på onsdag så man får en egen hemgjord ärtis på torsdag...