Leta i den här bloggen

måndag 9 mars 2009

Måndag igen

Trots att det är den där pissmåndan (ursäkta språket) så har denna dag ändå burit med sig något positivt.
Jag har äntligen fått smaka mina kroppkakor som jag gjorde i ordning förra veckan.
Att man kunde längta efter kroppkakor det va något nytt för min del.
Det va värt att vänta på, jisses amalia så gott det va och då hade inte min kära mamma knåpat ihop dom utan det hade denna häxa fixat helt själv.
Jag är fortfarande förvånad över hur jag lyckades.
Ja ja nog om det, här kommer mitt recept.



Kroppkakor

1,5 kilo kokt potatis
2 ägg
5-8 dl vetemjöl ( jag hade minst 8 dl)
2 tsk salt



Fyllning:
300 g rimmat fläsk
1-2 gula lökar
2 krm svart eller krydpeppar



Kokning:
4 liter vatten
2 msk salt

Gör så här:
Koka helst potatisen en dag i förväg. Skala och pressa den i en bunke. Skär fläsket i små tärningar. Skala och hacka löken. Stek fläsket och lök i en stekpanna krydda med peppar och låt fyllningen svalna.
Blanda den pressade potatisen med uppvispade ägg, mjöl och salt. Degen ska bara arbetas ihop inte knådas så mycket. Forma degen till en tjock rulle. Skär den i ca 18-20 bitar. Gör en fördjupning i varje bit och lägg i ca 1 msk av fyllningen och rulla ihop till runda bollar.
Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta. Lägg i kroppkakorna (tänk på att dom sväller lite så packa inte grytan full) låt sjuda tills dom flyter upp och sedan i ca 5 min.
Servera med lingonsylt och en klick smör..

Obs! du kan vara ganska generös med mjölet enligt ursprungs receptet så ska man ha 2½ dl till 1 kg potatis och det är alldelens för lite. Jag hade nog 8 dl och säkert en snutt till. Degen ska inte vara kladdig i allafall, svårt att säga exakt mjölmängd så ni får pröva er fram.

6 kommentarer:

Anonym sa...

HAr du provat raspeballer, de skall ju också vara jättegoda.

Anonym sa...

HAr du provat raspeballer, de skall ju också vara jättegoda.

Anonym sa...

Nä jag har inte prövat det än. Ha hört att det ska bli himla gott om man nu tycker om palt.
Vxlhäxan

Anonym sa...

..jag har gjort dessa och jag kan varmt rekommendera dessa...men man måste salta smeten..så blir det kämpefint.

veronnes

Anonym sa...

Har faktiskt aldrig ätit kroppkakor nån gång, men tycker att man hör mycket positivt om det så det blir nog till att prova det nån gång framöver. Alltid kul att prova något nytt ju!

Anonym sa...

Åhh..jag har varit så himla sugen på kroppkakor jättelänge nu..och vet du??..jag har ALDRIG lagat kroppkakor!! Ska banne mig göra det på söndag! Tack för tips och recept (fast jag tänker nog använda mig av kryddpepparkryddad köttfärs precis som min farmor gjorde när jag var liten)
//Camilla K